Stiltegebieden | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideBijzondere plekkenStiltegebieden

Stilte

Stiltegebieden in De Groote Heide

Stilte is tegenwoordig schaars, overal waar je komt hoor je wel iets. Auto's, machines en mensen zorgen ervoor dat je oren elke dag volle toeren draaien. In de natuur zijn er nog stiltegebieden waar je alleen de wind hoort razen, de vogels hoort fluiten en de schapen hoort blèren. In De Groote Heide liggen een aantal van deze gebieden zoals de Malpie en het Leenderbos. Op deze pagina is meer informatie te vinden over stiltegebieden. 

De Malpie

(Deze foto is gemaakt door Wouter Dielissen)

De Malpie is een van de stiltegebieden.

Leenderbos

(Deze foto is gemaakt door Isaure Ennekens)

Ook het Leenderbos is een stiltegebied.

De provincie heeft de taak stiltegebieden aan te wijzen en de rust daar te bewaken. In stiltegebieden zijn daarom geen ontwikkelingen toegestaan die (veel) lawaai met zich meebrengen.

België en Nederland zijn dichtbevolkt en steden, dorpen en wegen breiden steeds verder uit. Rust wordt daardoor zeldzamer. Alleen aan de Nederlandse zijde van de grens zijn stiltegebieden te vinden waar je niets hoort. Bekijk de stiltegebieden in Brabant hier. In België zijn er in De Groote Heide geen te vinden.

Wat wel en wat niet kan in een stiltegebied

Het is niet de bedoeling mensen uit de stiltegebieden te weren. U moet er juist kunnen genieten van de rust. Rustig recreëren, wandelen en fietsen zijn toegestaan. De natuurlijke geluiden in een stiltegebied mogen daarbij niet verstoord worden. Maar het gebruik van radio’s, sirenes, modelvliegtuigen, vuurwerk en andere lawaaimakende apparaten is niet toegestaan. Auto’s, motoren en (brom)fietsen mogen alleen op de openbare weg rijden, dus niet ‘off the road’.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.