Heeze-Leende | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideGemeenten De Groote HeideHeeze-Leende

Heide Heeze
Heeze

Gemeente met rijke geschiedenis, veel bezienswaardigheden en een prachtige natuur

Heeze-Leende is een Nederlandse gemeente in De Groote Heide. Met haar oppervlakte bestrijkt de gemeente een groot deel van het natuurgrenspark. Gebieden als het Leenderbos en de Strabrechtse Heide hebben hier een groot aandeel in. In Heeze-Leende liggen dan ook veel routes en plekken waar je uren achtereen rond kunt struinen. 

Kasteel Heeze

Kasteel Heeze is geheel omgracht en ligt midden in prachtig natuurlandschap vlakbij de Strabrechtse heide. Het Kasteel wordt sinds 1760 bewoond door de familie van Tuyll van Serooskerken. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor rondleidingen.

Strabrechtse Heide Heeze

De Strabrechtse Heide is een natuurgebied in Heeze van ongeveer 1500 ha groot, grotendeels in beheer van Staatsbosbeheer. Het bestaat uit uitgestrekte heide, naaldbomen, stuifduintjes en een groot aantal vennen.

Bezienswaardigheden in Heeze-Leende

In Heeze-Leende is vanalles te doen, we hebben een klein lijstje gemaakt:

Kasteel Heeze
St. Janskapel
Heimolen
Leenderbos-Groote Heide
Valkenhorst
Hertusbossen
Strabrechtse Heide

Bekijk voor het hele aanbod bij VVV Heeze-Leende

Leenderbos.jpg

Fiets- en wandelparadijs

Heeze-Leende is aangesloten op het fiets- en het wandelroutenetwerk die leiden langs de mooiste, groene en meest verrassende plekjes in Heeze-Leende. Wandelen of fietsen over de Strabrechtse Heide, door het Leenderbos, de Herbertusbossen, de Pan en door het beschermd en rustiek dorpsgezicht Leenderstrijp met zijn ogenstrelende langgevelboerderijen. Ook skaters, ruiters en parasailers komen in deze omgeving ruimschoots aan hun trekken.

Eindeloze ruimte voor inspanning en ontspanning

De gemeente Heeze-Leende bestaat uit de dorpen Heeze, Leende, Sterksel en Leenderstrijp en ligt in de achtertuin van Eindhoven. De gemeente kent een unieke omgeving met een overweldigende en gevarieerde natuur die reikt tot aan de Belgische grens. Naast wandelaars en fietsers ook volop mogelijkheden voor skaters, mountainbikers en ruiters. Paragliders hebben een jaloersmakend uitzicht op kasteel Heeze en zijn bossen en landerijen en al de kilometers natuurschoon eromheen.

Cultuurrijke gemeente

Naast het overdadig groen staat Heeze-Leende ook bekend om de jaarlijkse Brabantsedag eind augustus. Dit cultuurfestival, gecombineerd met een grootse cultuurhistorische optocht trekt 9 dagen lang zo’n 50.000 bezoekers uit alle windstreken die ogen en oren tekort komen. Heeze, Leende, Sterksel en Leenderstrijp bieden aan de kunstliefhebber een gevarieerd kunstaanbod in diverse galerieën, expositieruimtes en beeldentuinen. Ook het volgen van tal van creatieve workshops is mogelijk. 

Heeze-Leende heeft een rijke geschiedenis, veel bezienswaardigheden en een prachtige natuur. Kom heerlijk genieten van dit alles.

Over de gemeente

Heeze-Leende is een gemeente in de provincie Noord-Brabant. Zij werd op 1 januari 1997 gevormd uit de gemeenten Heeze en Leende en het dorp Sterksel dat tot de gemeente Maarheeze behoorde. De gemeente telt 15.644 inwoners en heeft een oppervlakte van 105,12 km² (waarvan 0,83 km² water).

Meer weten? Kijk dan op de website van Heeze-Leende. Of bezoek de website van VVV De Groote Heide.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.