Dommeldal | De Groote Heide

Wat is De Groote HeideNatuurgrenspark De Groote HeideDommeldal

dommeldal

Dommeldal-De Hogt

De Dommel ontspringt in de buurt van het Belgische Helchteren en mondt bij 's-Hertogenbosch via de Dieze uit in de Maas. Op meerdere plaatsen in en langs dit beekdal liggen meer of minder grote natuurreservaten, waaronder Dommeldal-De Hogt aan de noord-westkant van Waalre.

Dommeldal - De Groote Heide

Als je stroomopwaarts verder doorloopt langs de Dommel, dan brengt deze je naar Eindhoven. Bij de Hightech Campus, aan de zuidkant van Eindhoven, is de Dommel fraai opgenomen in het campus-park. Daarna stroomt de Dommel dwars door de stad, tussen Van Abbe-museum en gemeentehuis door, naar de campus van de TU/e. Aan de west- en noordkant van de campus ligt het uitwaaierende Dommeldal en toont TU/e Science Park zich van haar groene, waterrijke kant.

Dommeldal sfeer - De Groote Heide

Het Dommelgebied wordt omgevormd tot een parkachtig open landschap dat meer zichtbaar is. Het wordt de verbinding van het TU/e Science Park met de omgeving en de drager van een groen Science stadspark.

Het Dommeldal (bij Waalre) is een natuurgebied van Natuurmonumenten.

In 1929 kocht Natuurmonumenten De Hogt, een gebied van 11 ha langs de Dommel, vooral in verband met de aanwezigheidn van een aantal zeer zeldzame planten, waaronder de zomerschroeforchis. 

Over de Dommel

De Dommel is deels een beek en wordt verder stroomafwaarts een kleine rivier. De Dommel begint in België ten zuiden van Peer in de moerassen en vennen van de Donderslagse Heide. Het grondwater welt op en stroomt via kleine kreekjes en slootjes naar de lager gelegen Maastrichtse Heide. Pas hier is sprake van een beek. Bij Borkel en Schaft komt de Dommel Nederland binnen.

De Dommel stroomt nog voor een deel in oude kronkels door de zandgronden van Kempen en Meierij en doet plaatsen aan als Valkenswaard, Eindhoven, Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Liempde Boxtel, Sint-Michielsgestel en ’s-Hertogenbosch.

Je vindt langs het water nog veel cultuurhistorische oorspronkelijke elementen zoals de watermolens.

De Dommel heeft een lengte van 120 kilometer, waarvan 35 km in Limburgs België en 85 km in Noord-Brabant.

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.