IVN Brabant Zuid-Oost - IVN Brabant Zuid-Oost | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Salamander, De Groote Heide

IVN Brabant Zuid-Oost - IVN Brabant Zuid-Oost

Veel amfibieën beginnen nu aan de voorjaarstrek naar hun voortplantingswateren. Met name de relatief warme avonden met regen zijn ideaal voor de amfibieëntrek. Vrijwilligers hebben op veel locaties langs wegen en fietspaden weer schermen opgebouwd en emmers ingegraven om amfibieën te helpen bij een veilige oversteek. Vooral kleine watersalamanders blijken al aan de wandel te zijn.

De winter is nog niet officieel afgelopen maar toch lijkt het voorjaar al in aantocht. Veel amfibieën beginnen aan de voorjaarstrek op weg naar hun voortplantingswateren. Met name de 'vroege soorten' zoals watersalamanders, bruine kikkers, heikikkers en gewone padden zijn al op pad. Zo nu en dan zitten er ook al groene kikkers, rugstreeppadden en andere soorten tussen die normaal gesproken later in het voorjaar trekken. 

Tijdens de voorjaarstrek moeten veel dieren drukke wegen oversteken waarbij veel verkeersslachtoffers vallen. Niet alleen de heenweg is gevaarlijk maar ook de weg terug, wanneer de eieren zijn afgezet en de dieren hun zomerhabitat weer opzoeken. Gelukkig zijn er in Nederland veel paddenwerkgroepen die de dieren veilig de weg over helpen steken. Van deze naar schatting 125 werkgroepen zijn er 93 aangesloten bij Padden.nu. Elke dag geven de werkgroepen hun resultaten door, die op de website weergeven worden in een grafiek. 20 tot en met 22 februari waren al goede trekdagen voor kleine watersalamander, gewone pad en bruine kikker.

Voor meer informatie, klik hier > 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.