De beste achtertuin van Eindhoven! | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Age Opdam

De beste achtertuin van Eindhoven!

Wie vanaf de Markt in Eindhoven tien minuutjes richting het zuiden fietst, staat midden in een groene oase. In de Genneper Parken vind je volop gelegenheid om (buiten) te sporten. Ook kun je er heerlijk wandelen in het prachtig gevarieerde beekdallandschap dat wordt doorsneden door de Dommel en de Tongelreep. Daarnaast zijn hier volop agrarische activiteiten te bewonderen. Het kloppend hart van de Genneper Parken is namelijk de Genneper Hoeve. 

Het Eindhovense buurtschap Gennep is altijd agrarisch gebied geweest. Vroeger lagen hier zes boerderijen langs de Genneperweg die over het hoogste deel van het gebied voert. Eén van de typisch Brabantse langgevelboerderijen uit 1740 wordt nu bewoond door Age Opdam en zijn vrouw Mirjam Matze. Hier houden ze koeien, kippen, varkens en schapen. Age bewerkt de akkers en beheert de natuur in het park. Mirjam tovert de melk van de koeien om in de heerlijkste (kruiden)kazen, die dagelijks samen met de andere producten van de boerderij in de winkel worden verkocht. Zij doen het werk op en rond de boerderij samen met een grote groep enthousiaste en betrokken medewerkers. 

In de jaren ’50 van de vorige eeuw kocht de gemeente Eindhoven de grond van de boeren op Gennep op met het idee dat hier ruimte was om de stad uit te breiden. In de jaren ’70 kwamen bewoners van de stad in beweging om Gennep groen te houden. Begin deze eeuw is gestart met een nieuwe invulling van het beheer van het gebied. Er kwam een stadboerderij met melkvee.

Waar komt je eten vandaan? 

“Elke stad zou een boerderij als deze moeten hebben,” stelt Age. “Mensen moeten toch kunnen zien hoe hun eten wordt geproduceerd? Hier mag iedereen gewoon de stal inlopen om te zien wat er gebeurt. Misschien zie je net hoe er een kalfje wordt geboren. Je mag ook zelf eieren rapen in de kippenstal. En van achter het glas kun je precies zien hoe de kaas wordt gemaakt.” 

De boerderij in de Genneper Parken is een biologisch dynamisch gemengd bedrijf. Een deel van de grond op Landgoed Gennep wordt door Age gebruikt om granen en klaver te verbouwen. Het gebied is nog traditioneel klein verkaveld. Zo wisselen de gewassen om de paar jaar om de grond vruchtbaar te houden. Sommige stukken worden bemest, andere velden juist niet. Zo krijgen daar andere planten de kans om te groeien. De Genneper Hoeve is ook verantwoordelijk voor het natuurbeheer in de Genneper Parken. Het bevorderen van de biodiversiteit is daarbij het belangrijkste doel.

Sinds een paar jaar groeien er weer orchideeën op een paar plekken in de Genneper Parken. Tussen de granen groeien korenbloemen en klaprozen. Ook in de klavervelden is volop ruimte voor allerlei weidebloemen. De vegetatie trekt allerlei insecten aan en die lokken weer dieren. Zo zijn er twee jaar geleden broedende boomvalken gesignaleerd. Een prachtige beloning voor het zorgvuldig uitgekiende beheer. 

Kringloop

“Het mooiste van alles hier is om te zien hoe alles in elkaar grijpt,” zegt Age. “Het snoeihout van de knotwilgen die langs de velden staan, gaat op de boerderij in de kachel. De klaver en een deel van het graan dat we verbouwen gaan naar de koeien. Van de melk maken we kaas. De mest uit de stal gaat weer op het land. Van het speltgraan gaan we brood maken dat in de winkel wordt verkocht. De kringloop is bijna gesloten en er is altijd wel weer een nieuw idee om uit te proberen. Bovendien werken hier heel veel mensen die trots zijn op wat ze doen. En dat is geweldig!” 

De foto's in dit artikel zijn gemaakt door Gert-Jan van den Broek. 

Bekijk het magazine op onze website (digitaal) of haal hem op bij een van de distributiepunten! 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.