Het Kanaal Bocholt-Herentals | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
Kanaal (Rik vander Sanden)

Het Kanaal Bocholt-Herentals

Als een groen lint stroomt het Kanaal Bocholt-Herentals door het landschap van Neerpelt. In de volksmond ook wel ‘het Kanoal’ genoemd. Naast een belangrijke economische functie, heeft deze waterweg een grote belevingswaarde. Je kunt er watersporten, fietsen, wandelen, vissen en het is een mooie plek om elkaar te ontmoeten. Ook zijn hier restanten te vinden van ons cultureel erfgoed zoals de oorlogsbunkers en vloeiweiden. Kortom: dit kanaal is meer dan alleen een verbindingsweg!

 

Het Kanaal Bocholt-Herentals, ook wel Kempisch Kanaal of Maas-Scheldekanaal genoemd, is een kanaal in Noord-België dat de Zuid-Willemsvaart in Bocholt verbindt met het Albertkanaal in Herentals. Het is 57 kilometer lang. Het kanaal is één van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde en heeft een belangrijke economische functie omdat vervoer over water een steeds belangrijker alternatief vormt voor het dichtslibbende wegennetwerk.

Verbinding van de grote rivieren 

Het was Napoleon Bonaparte die besloot dat het Kanaal Bocholt-Herentals er moest komen. Hij wilde de Schelde, Maas en Rijn met elkaar verbinden om het transport per schip mogelijk te maken over grote afstanden. Bovendien kon hij zo in Duitsland houten schepen bouwen en over het water Engeland aanvallen. Hij startte de werken aan dit ‘Grand Canal du Nord’ in 1806, maar liet de werken in 1810 stilleggen nadat hij Holland had ingelijfd. Het kanaal werd afgemaakt na 1839, toen de grens tussen Nederlands en Belgisch-Limburg definitief was vastgelegd. Zo kwam er een verbinding tussen het industriebekken van Luik en de haven van Antwerpen.  

Anonieme arbeiders 

Om het kanaal te graven, sjouwden honderden mannen en vrouwen met kruiwagens en manden om de grond te verplaatsen. De meesten waren vreemdelingen die in barakken leefden. Ze verdienden 1 tot 1,8 frank per dag. Zo groeven ze een kanaal van achttien meter breed, dat later werd verbreed tot 35 meter om ook grotere schepen toegang te geven. De enige getuigen van deze monsterklus zijn de kanaaldijken die werden gevormd uit het opgegraven zand.

Bron van voedsel 

Het Kanaal Bocholt-Herentals werd zeer belangrijk voor de bewoners van de Kempen. En niet alleen als verbindingsroute. In de negentiende eeuw bestonden de Kempen voornamelijk uit uitgestrekte heidegebieden en arme zandgronden. Daarom bedacht men rond 1850 een ingenieus bevloeiingssysteem. Het water van het kanaal werd door een netwerk van slootjes en sluizen naar de woeste heidegronden gevoerd. Zo kregen de arme gronden slib- en kalkrijk water en ontstonden er vruchtbare gras- en hooilanden. Na 1950 ging men steeds meer werken met moderne landbouwmachines en verdween de interesse voor de vloeiweiden, omdat ze alleen met de hand gemaaid konden worden. Nog steeds zie je overblijfselen van dit kanaalsysteem met zijn vele grachten en sloten in de omgeving van Neerpelt. 

Het Kanaal in oorlogstijd 

Toen duidelijk werd dat de Tweede Wereldoorlog op komst was, werden er wel tachtig forten gebouwd langs het Albertkanaal en het kanaal Bocholt-Herentals. Het was de bedoeling van deze bunkers om te zorgen voor vertraging bij de opmars van de vijand. In die tijd die zo gewonnen werd, konden de eigen troepen georganiseerd worden. De forten werden tijdens de inval van de Duitsers niet gebruikt. Wel vormde het kanaal in 1944 tussen Neerpelt en Lommel een week lang de frontlijn tussen de geallieerden op de zuidoever en de vijand  op de noordoever. Van hieruit startten de geallieerden het grondoffensief Operatie Market Garden. 

Plezier op het water 

De laatste jaren speelt het kanaal Bocholt-Herentals steeds meer een recreatieve rol. Het aantal plezierboten op de binnenvaart in België en Nederland stijgt. In Neerpelt is een passantenhaven gekomen voor watertoerisme en mobil homes. Een ideale uitvalbasis om Neerpelt en omstreken te ontdekken! Het kanaal is ook de thuishaven van de Neerpeltse Watersportclub, die velen nationale en internationale successen behaalt in de kajaksport.  

Het geasfalteerde jaagpad met de lanen van bomen langs het kanaal vormt de ruggengraat van het fietsnetwerk door de Kempen. Van hieruit zijn er vele fietsverbindingen richting het binnengebied van Limburg, Antwerpen en Nederland te vinden. 

Op de jaagpaden kun je ook  heerlijk wandelen en joggen, of elkaar ontmoeten. Bij goed weer komen spontaan ‘heren op leeftijd’ bij het bankje aan de spoorwegbrug aan de kanaaloever bij elkaar. In de volksmond wordt dit bankje ook wel ‘het leugenbankje’ genoemd. En dat is geen leugen. Vraag het maar aan de vissers! 

 

De foto is gemaakt door Rik vander Sanden. 

Dit is een artikle uit het magazine van De Groote Heide. Deze is te verkrijgen op verschillende locaties in het natuurgebied, denk hierbij aan campings, hotels, restaurants en als belangrijkste de lokale toeristische diensten. Heeft u als bedrijf interesse in de gratis magazines of wilt u er meer hebben? Laat het ons dan weten via de contactpagina! 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.