Waterschappen: geen water meer uit beek en sloot Zuidoost-Brabant | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
ED.jpg

Waterschappen: geen water meer uit beek en sloot Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN/HELMOND - Als gevolg van de aanhoudende droogte hebben waterschappen De Dommel en Aa en Maas per direct een onttrekkingsverbod afgekondigd voor beken en sloten in nagenoeg heel Zuidoost-Brabant. 

Door het warme weer en de geringe hoeveelheid neerslag in de maand mei is er een watertekort ontstaan in talloze beken in de gebieden van Waterschap De Dommel en Waterschap Aa en Maas. Het overgrote deel van deze beken en sloten is voor de watervoorziening volledig afhankelijk van regenwater. Nu regen uitblijft zijn beschermende maatregelen nodig voor planten, dieren en de waterkwaliteit.

Onttrekkingsverbod


Aa en Maas stelt daarom per direct een onttrekkingsverbod in voor het hele gebied van de Boven Aa en het grootste deel van het stroomgebied van de Raam. Bij de Dommel mag vanaf 2 juni alleen nog water gehaald worden uit de Dommel ten noorden van het Wilhelminakanaal, de Tongelreep en de Zandleij. 

Het onttrekkingsverbod bij De Dommel geldt nu voor het stroomgebied van de Boven-Dommel met de Dommel ten zuiden van het Wilhelminakanaal, Keersop, Beekloop, Run, Gender, Rundgraaf, Bruggenrijt en Ekkersrijt, voor het stroomgebied van de Kleine Dommel met Strijper Aa, Buulder Aa, Sterkselse Aa, Sterksels Kanaal, Kleine en Groote Aa, Peelrijt, Groote Beek en Hooijdonkse Beek, voor het stroomgebied van de Beerze met Smalwater, Kleine Aa, Koevertsche Loop, Heerenbeekloop. Voor het stroomgebied van de Reusel, Achterste Stroom, Rosep, Poppelse-, Rovertsche- en Nieuwe Leij, Voorste Stroom, Essche Stroom en Groote Waterloop.  

Zijbeekjes


Het verbod geldt niet alleen voor genoemde beken, maar ook voor alle in die beken uitkomende zijbeekjes en sloten (stroomgebied). Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit de beken of sloten is wel toegestaan. Op de naleving van het verbod om water te onttrekken wordt verscherpte controle uitgevoerd. 

Pas als de afvoeren weer op peil zijn, heft het waterschap het verbod op.

 

Bron: Eindhovens Dagblad

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.