'Stad en platteland op het zand' - lezing Nico Arts in Budel-Schoot | Nieuws | De Groote Heide
Nieuws

In en om De Groote Heide is altijd iets te doen. We hebben een selectie van het nieuws gemaakt.

nieuws Groote Heide
nieuws Groote Heide
'Stad en platteland op het zand' - lezing Nico Arts in Budel-Schoot

'Stad en platteland op het zand' - lezing Nico Arts in Budel-Schoot

Nico Arts werkt al bijna dertig jaar als stadsarcheoloog van Eindhoven.  Momenteel werkt hij aan de verslaglegging van enkele grootschalige opgravingen en aan een actuele archeologische waardenkaart van Eindhoven. Recentelijk rondde hij een archeologisch-historische synthese af over de relatie tussen stad en platteland die in 2019 zal
worden gepubliceerd. In de lezing 'Stad en platteland op het zand'op donderdag 27 september spreekt hij over zijn onderzoek. Ook Budel en Cranendonck komen daarbij aan bod.

Nico Arts - stadsarcheoloog van Eindhoven


De jaren tussen ongeveer 1175 en 1250 worden tegenwoordig aangeduid als ‘de grote overgang’. Op de Brabantse zandgronden worden in deze periode oude nederzettingsgronden op de zandruggen verlaten en verplaatst naar de randen van beekdalen. Het gebied wordt onderdeel van het hertogdom Brabant en er ontstaat een geheel nieuw type nederzetting: de stad. Gelijk met de commerciële schapenhouderij komt ook
een markteconomie op gang. De duizenden jaren oude bouwwijze van het funderen van gebouwen in de grond maakt plaats voor bouwen op de grond. De materiële cultuur wordt aanzienlijk diverser en er ontstaan verschillen tussen burgers, boeren en elites. 

Aardewerk Budel circa 1200

De lezing start om 20.00 in 'De Reinder' aan de Grootschoterweg 119 in Budel-Schoot. De toegang is gratis voor leden, niet-leden betalen €2,50.

Meer infomatie >

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.