Hamont-Achel: Thuisbasis van de teuten | De Groote Heide

Redactie BerichtHamont-Achel: Thuisbasis van de teuten

degrooteheide.png

Hamont-Achel: Thuisbasis van de teuten

Als je bij het gebied De Groote Heide om je heen kijkt kom je geregeld verschillende verwijzingen van de teuten tegen. Teuten waren handelaars of ambachtsmannen die vanaf de zeventiende eeuw rondreisden om hun waren en diensten te verkopen. Veel van deze teuten waren afkomstig uit plaatsen in Noord-Brabant en Noord-Limburg, waaronder ook het Belgische Hamont en Achel. 

De teuten uit deze omgeving waren op het begin veelal koperteuten, die beschadigde potten en pannen herstelden en nieuwe verkochten. Textielteuten handelden in lakens, dekens, kant en andere stoffen. Snijders (ook wel lubbers genoemd) waren gespecialiseerd in het castreren van paarden, varkens, stieren en pluimvee. Ook verhandelden zij deze dieren. 

Teut staat garant voor kwaliteit

Teuten verlieten in het voorjaar hun thuisbasis om 6 tot 9 maanden lang rond te trekken in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk of zelfs Denemarken! Ze bezochten plekken op het platteland waar geen winkels waren om hun spullen of diensten aan te bieden. Teuten onderscheidden zich van andere handelsreizigers door hun goede voorkomen en vakkennis. Ze reisden vaak in groepen en boden dan ook een hoogwaardig assortiment aan producten aan. Voordat je jezelf aan kon sluiten bij de teuten moest je eerst een aantal jaar als leerjongen aan de slag om alles te leren kennen en onder de knie te krijgen. Ook moest iedere vennoot kapitaal inbrengen. 

Het erfgoed van de teuten

De teuten brachten de winter door in hun thuisgebied. Het geld dat ze hadden verdiend, investeerden ze na de stopzetting van hun handel in huizen en kleine bedrijfjes zoals molens, brouwerijen of kleine fabrieken. Ook voor de bouw of het herstel van een school of kerk gaven de teuten geld. In Hamont-Achel hebben de teuten een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling. Er zijn verschillende plekken waar je statige teutenhuizen kan bewonderen. Ook de Napoleonsmolen, het Ursulinenklooster en de Sint-Laurentius kerk zijn gebouwd met teutengeld. In het Ursulinenklooster kunt u in de Teutenkamer nader kennismaken met de teuten. 
 

Sitemap
x
Wij gebruiken cookies. Klik hier voor meer info.